RECEPTEN DU INTE FÅR MISSA!

(You can translate this via the google translate function to the left)

Go kväll, hoppas ni haft en fin dag! Det kommer komma ett helt inlägg om vårt första Disconnect to reconnect-event nu redan imorgon, men vi vill bokstavligen ge er ett smakprov på vad som serverades i lördags. Detta så ni kan få prova laga det hemma, även om ni inte deltog på eventet givetvis. Så uppskattat, och vi blev helt överväldigade av kärlek. Det är ynnest att få skapa och laga för att servera det. Det serverades hembakta fröknäcken, en raw pad thai, overnight oats, en härlig kompott helt enkelt av Foodgeekz Friendly mat. Med hjälp av massa gott från Daily Greens som är vår nya samarbetspartner, men även YiPin som sponsrade med sin sjukt goda tofu. Alla bilder är tagna av vår fantastiska fotograf och kompis Lisa Asmussen, edit av oss.

Fröknäcke recept:

5 dl blandade frön

1,5 dl rismjöl

1 dl rapsolja

2,5 dl kokande vatten

Gör såhär:

Börja med att sätta på ugnen på 170°. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och hett vatten. Salta rikligt. Häll ut smeten över plåten och platta till med ett överliggande bakplåtspapper, ta av det sedan, skär i rutor och låt grädda i ugnen på 50-60 minuter. Ta av och låt svalna rejält, bryt sedan i bitar och servera bland annat till den här goda rödbets hummusen.

Rödbets -& citronhummus:

1 paket á 300g förkokta kikärtor

5-6 förkokta rödbetor

2 citroner + citronzest

1 klyfta vitlök

1 msk spiskummin

2 msk vit tahini

1/2 dl olja

1/2 dl vatten

Salt

Gör såhär:

Mixa förkokta kikärtor med förkokta rödbetor i en matberedare. Tillsätt en skvätt vatten, olja & citron. Addera sedan riven vitlök, tahini, spiskummin. Smaka av med salt. Passar utmärkt till nybakta fröknäcken! Egentligen är basen till en bra hummus alltid ovanstående ingredienser minus rödbetor, det går givetvis att byta ut rödbetor mot kanske gröna ärtor, istället om du orkar.

Till fröknäcken på morgonen så älskar vi overnight oats. Alltså även om varm god gröt på morgonen är perfekt nu mot kylan, så är det perfekt att preppa dagen innan med en bra nötmjölk eller kokosmjölk. Krydda med lite olika värmande kryddor, chiafrön blandat med valfritt gryn som havregryn eller steel cut oats. Du väljer! Här får du receptet på vår favorit:

Overnight oats med kokosmjölk, äppelmos på svenska äpplen, blåbär & rostat bovete (3-4 pers):

2 dl glutenfritt havregryn

3 dl kokosmjölk

En nypa salt

Gör såhär:

Blanda havregryn med kokosmjölk och salt, låt stå i en bunke över natten i kylen.

Rostat bovete:

3 dl helt bovete

2 msk kanel

2 msk kardemumma

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200°. Häll ut bovete på ett bakplåtspapper, tillsätt kanel och kardemumma, rör om. Låt rostas i ugnen på ungefär 5-6 minuter.

Hemkokt äppelmos:

10-15 svenska röda äpplen

5 msk kanel

2 msk kardemumma

Nypa flingsalt

5 dl vatten

Gör såhär: Börja med att hacka äpplen, låt koka på låg värme i vatten, tillsätt kanel, kardemumma. lite salt, koka upp på låg värme under lock.

...

Vidare för något lite mer matigt så tycker vi det är perfekt att slänga ihop raw slaw med valfria toppings, det blir en lyxigare lunch och så fräscht med både pomelo, nötter och färska örter på. Den här pad thaien gick inte av för hackor och det är klart ni ska få prova göra denna hemma också!

Pad thai Foodgeekz Style (här väljer du måttet själv beroende på hur många ni är som ska äta):

Strimlad vitkål

Strimlad rödkål

Strimlade morötter

Strimlad gurka

Böngroddar

Naturell tofu från Yipin

Dressing för 3 dl:

3 msk kikärtsspad

3 dl rapsolja

1 tsk dijonsenap

1 msk citronjuice

Salt, peppar

1 msk japansk soya

1 msk sesamolja

1 msk jordnötssmör

Gör såhär:

Mixa först kikärtsspad, rapsolja, dijonsenap och citronjuice till en krämig konsistens som blir vegansk majonäs. Tillsätt sedan 1-2 msk japansk soya, 1 msk sesamolja, 1 msk jordnötssmör. Rör om. Slunga allt med strimlade grönsaker. Toppa med hackade nötter, färsk koriander & naturell tofu från Yipin.

Hoppas ni provar något utav recepten hemma, njut av dem och tagga gärna oss Foodgeekz om ni lägger upp på era sociala kanaler!

Gillar

Kommentarer