HOME MADE KOMBUCHA

Vi har provat att göra hemgjord kombucha! Det ser ganska svårt ut om man g��r igenom instruktionerna, men faktum är att det är bara tålamodet som krävs. Resten sköter den bakteriekultur som bildas efter att du genomfört den första fasen. Det är så värt tålamodet och blir en underbart god dryck att ha i kylen, som klarar sig flera månader, Har ni provat kombucha någon gång?

Du behöver:

2 st valfri tepåsar

1 liter vatten

1/2 dl ekologiskt socker

2 dl naturell kombuchadryck eller med vätska från kombuchasvamp, alternativt äppelcidervinäger fungerar också

1 st kombuchasvamp

Gör såhär (fas 1):

1. Koka upp 1 liter vatten med 2 tepåsar och låt sedan dra minst i 10 minuter. Låt svalna till ca 40 grader och häll på sockret som får lösas upp i vattnet. Sockret är svampens näring som "äts" upp sedan.

2. Häll över teblandningen i ett kärl av glas, det är viktigt att det inte är ett kärl av plast.

3. Tillsätt den färdiga kombuchavätskan eller äppelcidervinäger, för att få en så bra start på processen som möjligt.

4. Lägg nu ner kombuchasvampen försiktigt i teblandningen. Täck över med en tunn kökshandduk och fäst med ett gummiband.

5. Ställ kärlet på en lugn och varm plats, frisk luft och värme är viktigt. Direkt solljus är dock skadligt för svampen.

6. Låt kulturen stå i 10-14 dagar, sen är det dags för fas 2: Skördandet.

Fas 2:

7. Tvätta händerna noggrant, ta upp kombuchasvampen från kärlet som bildats på ytan. Skölj den försiktigt under rinnande kallt vatten och lägg tillfället med 2 dl av kombuchavätskan i en glasburk med slutande lock.

8. Sila drycken och smaksätt den med exempelvis lime, ingefära eller passerade bär. Vi valde blåbär den här batchen och hur du passerar blåbär gör du genom att värma upp blåbären snabbt, sen tryck dem genom en sil så saften passeras igenom.

9. Häll upp drycken i glasflaskor och låt stå i kylen för efterfermentering i ca 3 dagar, beroende på hur mycket kolsyra du vill ge den. Vi hade den på efterfermentering bara i 1 dag då jag vill att den ska vara semi-kolsyrad.

10. Nu är den klar att dricka - tänk på att öppna flaskan försiktigt när drycken är klar!

-

You are able to translate this recipe via our google translate function to the left!

#foodgeekzfood #kombucha #nouwfoodblogger #bestofnouw #foodblogger

Gillar

Kommentarer

MissJohansson
MissJohansson,
Detta lät och såg såå spännande och gott ut. Tack för receptet! <3
nouw.com/missjohansson
foodgeekz
foodgeekz,
Åh vad kul att du gillar det 😍Tack själv! Så gott!
nouw.com/foodgeekz
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men guuu vad gott!! Säger samma som bakamedjosefine. Visserligen var det bara Mamma som gjorde, men så himla lyckat blev det tyvärr inte, haha! Men nu så kanske man ska våga sig på det själv =) Kram
nouw.com/matildaberlin
foodgeekz
foodgeekz,
Åh! Ja men definitvt värt att testa att göra det en gång till! Så galet gott 😍
nouw.com/foodgeekz
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Säger samma som bakamedjosefine. Visserligen var jag inte så delaktig i Mammas projekt, men så lyckat blev det tyvärr inte, hehe. Men nu blev man ju lite sugen på att testa =) Kram
nouw.com/matildaberlin
Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Säger samma som bakamedjosefine. Visserligen var jag inte så delaktig i Mammas projekt, men så lyckat blev det tyvärr inte, hehe. Men nu blev man ju lite sugen på att testa =) Kram
nouw.com/matildaberlin
Amanda
,
Var får man tag i en kombuchasvamp?
foodgeekz
foodgeekz,
Om du har någon i din närhet som har gjort hemmagjord kombucha så kan dem dela med sig av sin svamp till dig. Annars går den faktiskt att köpa på Bodystore. Sök på Scoby Svamp på deras sida så kommer den upp, den kostar 240kr där. Den håller ju hur länge som helst 😍
nouw.com/foodgeekz
KateOgembo
KateOgembo,
foodgeekz
foodgeekz,
Tack!!! RIktigt gott vill vi lova 😍
nouw.com/foodgeekz
Emma
,
Vi har gjort egen kombucha i ca ett halvår nu. Ny sats varje vecka! Jag fick min första svamp av en kollega och eftersom den förökar sig vid varje brygd så skulle jag tro att ni som vill ha en svamp bara kan kolla med vänner och bekanta. Jag har alltid ett gäng i kylen redo att ges bort om någon vill ha!

Nu är min favoritsmaksättning fläder! Så jäkla gott!
foodgeekz
foodgeekz,
Åh tack för ditt svar och att du vill dela med sig, så fint! Egen kombucha är ju så galet gott! 😍
nouw.com/foodgeekz