• Facebook
  • Instagram
  • Nouw
  • Pinterest
  • Youtube

CEVAPCICIS & DELICIOUS SIDES

You can translate this with the Google translate function to the left!

Hej hörni, igårkväll gjorde vi så god mat här hemma hos mamma ute på landet i Skåne. Jag var nästan lite rädd för att det skulle bli så oändligt många moment och ta hundra år att få ihop en såhär god middag, men ICKE. Därför kan vi ju inte låta bli att tipsa er om att laga detta hemma, för fy tusan så gott det blev. För dig som är vegan eller vegetarian, så kan man skippa yoghurtsåsen, osten och byta ut köttfärsknytena mot kanske falafel eller bönbitar istället. Detta recept satte vi ihop själva och tyckte blev superbra. Originalet är ju egentligen att man ska grilla över kolgrill, men det hade vi inte tillgång till, så det fick bli minst lika gott att gå i ugnen. Recepten på både tillbehören och biffarna är laktos - & glutenfritt.

Cevapi för 6 pers:

300g nötfärs

400g lammfärs

1 riven gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1/2 dl mjölk

1 ägg

1/2 dl glutenfritt ströbröd.

2 msk sambal oelek

En näve bladpersilja hackad

En skvätt citron

Flingsalt

Nymalen peppar

Gör såhär:

Blanda mjölk, ägg och ströbröd i botten. Tillsätt färsen och blanda runt med samtliga kryddor. Forma till små avlånga biffar i önskad storlek beroende på hur många ni är som skall äta. Jag fick ihop över 40 st små, så det räcker gott å väl för 2 dagars måltid. Låt tillagas i ugnen på 200°c i ungefär 25 minuter. Skall du göra olika röror och tillbehör, så kan du avvakta med att sätta in i ugnen tills alla tillbehör är klara.

-

En mellanstor Muhammara. Muhammara är en paprika relish likt ajvar, med rostade valnötter. Som är: enkel att göra, har en angenäm sötma, het från chilin & nyttig:

1 dl paprikapuré

3 dl rostade valnötter

2 msk glutenfritt ströbröd

1 msk granatäpplesirap

Spiskummin

Citron

1 pressad vitlöksklyfta

1 färsk chilifrukt

Flingsalt

3 msk olivolja

3 msk rapsolja

Gör såhär:

Om du rostar valnötterna själv så börja med att sätt ugnen på 200°c. Lägg valnötterna på en plåt, håll koll så de inte bränns, men låt de gå en stund så dem får duktigt med färg. Sila bort så mycket skal som möjligt från valnötterna sedan. Mixa med paprikapuré, granatäpple sirapen, citron, vitlök, chili & samtliga kryddor. När det börjar ta stopp i matberedaren så kan du tillsätta olivoljan & rapsoljan. Toppa med att ringla lite sirap & olja över och krossade valnötter. Perfekt att äta med pitabrödet sedan.

-

En mellanstor Tzatziki, vår variant gör vi med ekologisk närodlad gurka & färsk grönmynta.

2 dl turkisk yoghurt (laktosfri)

1 riven gurka

2 nävar färsk grönmynta

En nypa salt

2 pressade vitlöksklyftor

Nymalen svartpeppar

En skvätt citron

Olivolja

Gör såhär:

Riv gurkan och låt kramas ut i hushållspapper i några minuter för att tömma så mycket som möjligt av vätskan. Detta så tzatzikin inte skall bli så vattnig. Finhacka myntan och blanda med yoghurten. Pressa i vitlök, smaka upp med salt, peppar och toppa med att ringla olivolja & några urkärnade kalamataoliver för extra sälta -& garnering på toppen.

-

Servera dina nötknyten med olika röror, i pitabröd, grillade grönsaker & njut!

#foodgeekzfood #foodgeekz #nouw #foodblog #nouwfood #foodinfluencer #cevapici

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229